Kennismaking met Shantinella Mariano - voorzitter van één van de PensioenLab groepen

Geplaatst op 20 February 2022

In een reeks van vier stellen we graag elke keer één deelnemer van het PensioenLab voor. In de derde editie staat Shantinella Mariano in de spotlight.

Shantinella is sinds kort gestart als aspirant bestuurder bij een pensioenfonds, vanuit het FNV. Ze heeft hiervoor verschillende functies gehad, waarbij ze in aanraking kwam met pensioenen. “Voordat ik met pensioenen werkte, was het onderwerp een ver van mijn bed show. Ik was er niet echt mee bezig. Dit zie je bij veel jongeren. Daarom lijkt het mij heel fijn om een bijdrage te kunnen leveren aan het pensioenbewust zijn van jongeren en jongeren hier ook voor te enthousiasmeren.”

Het groepje van Shantinella houdt zich bezig met de gedragseconomie rondom pensioenfondsen. “Je ziet namelijk veel uitstelgedrag wanneer het om het pensioen gaat, zeker bij jongeren. Pensioen wordt geassocieerd met iets voor later, iets stoffigs, iets ouds. Daarom zijn we aan het kijken of er mogelijkheden zijn om de lumpsum naar voren te halen zodat je na een aantal jaren werken dit bedrag al kunt opnemen. Op die manier hopen we ook dat jongeren en zzp’ers, die momenteel vaak geen pensioen opbouwen, zich meer bewust worden van hun pensioen.”

In haar rol als voorzitter vindt ze het belangrijk dat ze iedereen de kans geeft om aan het woord te komen. “Dat alles netjes en eerlijk verloopt. Ik ben eigenlijk de kapitein aan het schip. Iedereen heeft ideeën, maar we moeten uiteindelijk 1 richting varen.”

Haar werk neemt momenteel veel tijd in beslag, maar wanneer ze tijd over heeft, dan vind ze het leuk om iets met fotografie te doen. “Ik heb niet echt een gekke hobby of bijzonder talent. Misschien moet dit nog ontdekt worden. Ik vind het wel erg leuk om creatieve dingen te doen.”