Programma Academie

*Mededeling: in de 1e week van juli zul je te horen krijgen of je wordt meegenomen naar de 2e selectieronde. De gesprekken voor de 2e selectieronde zullen in de tweede week van juli plaatsvinden.*

 

Is het jouw wens om opgeleid te worden tot pensioenfondsbestuurder? Wil jij ervaren hoe het is om deel te nemen aan een bestuurstafel van een pensioenfonds? Heb jij ambitie om pensioenfondsbestuurder te worden? En wil jij dit traject samen volgen met een groep gelijkgestemde jonge mensen tussen de 22 en 35 jaar oud?

Vanaf september 2024 zullen wij voor de vierde keer een groep jonge mensen tussen de 22 en 35 jaar oud opleiden tot toekomstig pensioenfondsbestuurder. Dit gaan wij bereiken door vijftien deelnemers geschikt te maken op niveau A. Deze opleiding wordt verzorgd door SPO, onderdeel van Nyenrode Business Universiteit. Daarnaast loopt elke deelnemer gedurende het opleidingstraject stage bij het bestuur van een pensioenfonds en word je gekoppeld aan een mentor. Als aanvulling daarop wordt jou de kennis over actuele thema's binnen de pensioensector bijgebracht door experts uit de sector. 

Opleidingstraject tot pensioenfondsbestuurder: geschikt worden op niveau A

Met het leertraject "Geschikt worden op niveau A" krijg je inzicht in wat jouw rol als aankomend bestuurder inhoudt. Je ontwikkelt bestuurlijke competenties en leert de verantwoordelijkheden kennen. De opleiding bestaat uit vier modules, die zijn toegespitst op de zeven deskundigheidsgebieden van toezichthouder De Nederlandsche Bank. 

Module 1: Het pensioenfonds en haar bestuur

Deze module behandelt het wettelijk kader en de soorten pensioenregelingen. De rol en verantwoordelijkheid van de bestuurder staat daarbij centraal. Ook is er aandacht voor het communicatiebeleid en wordt specifiek het nieuwe pensioenstelsel besproken.

Studiebelasting: je volgt 2 klassikale bijeenkomsten van elk 1 dag. Voorafgaand aan de bijeenkomsten besteed je in totaal ongeveer 16 uur aan zelfstudie. De klassikale bijeenkomsten vinden plaats op: maandag 25 en dinsdag 26 november 2024. 

Module 2: Financiële deskundigheidsgebieden, risico -en beleggingsbeleid

Deze module biedt inzicht in de financiële opzet van een pensioenfonds, het vermogensbeheer en het beleggingsbeleid en de relatie tussen deze onderdelen. Er is ruime aandacht voor maatschappelijk verantwoord beleggen en ESG.

Studiebelasting: Je volgt 3 klassikale bijeenkomsten van elk 1 dag. Voorafgaand aan de bijeenkomsten van deze module besteed je in totaal ongeveer 24 uur aan zelfstudie. De klassikale bijeenkomsten vinden plaats op: maandag 3, dinsdag 4 en woensdag 5 februari 2025

Module 3: Bestuur, organiseren & verantwoording

In deze module komt interpretatie en beoordeling van de missie, toekomstvisie, strategie en continuïteit van een pensioenfonds aan bod. Daarnaast is er aandacht voor integraal beleid en verslaggeving. Het nieuwe pensioenstelsel en de geschiktheid & deskundigheid van de bestuurder worden door de dag heen meegenomen.

Studiebelasting: Je volgt 2 klassikale bijeenkomsten van elk 1 dag. Voorafgaand aan de bijeenkomsten besteed je in totaal ongeveer 16 uur aan zelfstudie. De klassikale bijeenkomsten vinden plaats op: maandag 24 en dinsdag 25 maart 2025

Module 4: IT-systemen & dataverwerking

Deze module is geheel gericht op het onderwerp IT-systemen & dataverwerking binnen het pensioenbestuur. Er is ruime aandacht voor de impact van de IT-risico’s binnen een pensioenfonds en er wordt speciale aandacht besteed aan IT binnen het nieuwe pensioenstelsel.

Studiebelasting: Je volgt 1 klassikale bijeenkomst van 1 dag. Voorafgaand aan de bijeenkomst besteed je ongeveer 8 uur aan zelfstudie. De klassikale bijeenkomst vindt plaats op: vrijdag 25 april 2025

Er wordt een brede mix aan leermiddelen ingezet: online leeromgeving, klassikale bijeenkomsten en het leerplatform SPO Perform.

Om het diploma te ontvangen geldt er voor elke klassikale bijeenkomst een aanwezigheidsplicht. De klassikale bijeenkomsten van de modules vinden plaats op: maandag 25 en dinsdag 26 november 2024 (module 1), maandag 3, dinsdag 4 en woensdag 5 februari 2025 (module 2), maandag 24 en dinsdag 25 maart 2025 (module 3) en vrijdag 25 april 2025 (module 4). De klassikale bijeenkomsten vinden plaats bij SPO in Den Haag. De lesdagen starten tussen 08:30 en 09:30 en duren tot 17:00 en 20:00. De aanvangstijd en eindtijd wisselt per lesdag, afhankelijk van het lesprogramma van die dag.

Stage & traineeship

Om de skills die je tijdens je opleidingstraject leert direct in de praktijk toe te passen, zul je tijdens het opleidingstraject stage lopen of een traineeship volgen bij het bestuur van een pensioenfonds. Hierbij verwachten we van jou dat je minimaal één keer per maand als toehoorder aanwezig bent bij de bestuursvergadering van het pensioenfonds waaraan je wordt gekoppeld. Daarnaast streven wij ernaar dat elke deelnemer aansluit als toehoorder bij één of meerdere commissies en de bijbehorende vergaderingen. Ook kun je met het bestuur van het pensioenfonds afspraken maken over een opdracht die jij voor hen uitvoert of een onderzoek dat je kunt verrichten.

Per pensioenfonds verschilt het hoeveel tijd je er gemiddeld aan besteedt. Dit is onder andere afhankelijk van de grootte van het pensioenfonds en hoe vaak het bestuur en de commissies bij elkaar komen. Per vergadering zullen er vergaderstukken moeten worden voorbereid en doorgenomen. Dit vergt enige leestijd ter voorbereiding. Bij de huidige editie kost het de deelnemers gemiddeld twee dagen per maand aan vergadertijd inclusief voorbereiding van de vergaderingen. Sommige fondsen bieden een plek beschikbaar voor één dag per week. Afhankelijk van jouw beschikbaarheid houden we zoveel mogelijk rekening met je voorkeur. 

Mentorship

Tijdens je stage of traineeship zul jij worden gekoppeld aan een mentor, waarbij je met al je (praktijk)vragen terecht kunt. Gedurende het traject dien jij minimaal drie keer met je mentor contact te hebben. Hier kunnen jullie samen invulling aan geven.

Masterclasses, Intervisie, Werkbezoek & Boardroom Dynamics

Naast het opleidingstraject en het traineeship wordt het programma aangevuld met masterclasses, intervisie, werkbezoeken, een workshop 'Boardroom dynamics', een netwerk- en een eindevent (diploma-uitreiking). Zo zijn deelnemers in de afgelopen jaren langsgegaan bij de Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Tijdens de masterclasses zullen experts uit de sector langskomen om jullie alles te vertellen over actuele thema's die spelen binnen de pensioensector. De workshop ‘Boardroom Dynamics’ wordt verzorgd door Mens & Kennis. De workshop is opgesplitst in twee delen. De eerste bijeenkomst zal plaatsvinden op maandag 9 december 2024 en de tweede bijeenkomst op maandag 10 maart 2025. Tijdens deze workshop leer je op een veilige manier reflecteren op het eigen handelen binnen de bestuurskamer. Je krijgt eenvoudige tools aangereikt om inzicht te krijgen in de effectiviteit van verschillend gedrag en in hoe je op constructieve wijze met elkaar kunt communiceren. Het programma is interactief.

De masterclasses en workshop 'Boardroom Dynamics' zullen voornamelijk op maandagavonden in Utrecht plaatsvinden van 17.30 tot 21.00 op de volgende data: maandag 9 december 2024 en maandag 10 maart 2025. Voor deze bijeenkomsten geldt een aanwezigheidsplicht. De data voor het werkbezoeken, het netwerk- en het eindevenement zullen op een later moment bekend worden gemaakt. Indien een deelnemer bij meer dan één bijeenkomst afwezig is, dient een vervangende opdracht te worden gemaakt.

De intervisie wordt begeleid door Elske Heringa en Ronald Heijn van Pensioenfonds PGB. De intervisiesessies zullen plaatsvinden bij Pensioenfonds PGB in Amstelveen op woensdag 15 januari 2025 en woensdag 16 april 2025 van 17.30 tot 21:00 uur (inclusief diner).

Totaal overzicht data masterclasses van 17.30 tot 21.00 uur: maandag 30 september 2024 (startbijeenkomst Den Haag), maandag 14 oktober 2024 (masterclass Utrecht), maandag 4 november 2024 (masterclass Utrecht), maandag 9 december 2024 (Board room dynamics Utrecht), woensdag 15 januari 2025 (intervisie Amstelveen), maandag 20 januari 2025 (masterclass Utrecht of Amsterdam), maandag 10 maart 2025 (Board room dynamics Utrecht) en woensdag 16 april 2025 (intervisie Amstelveen).

Tot slot vindt op woensdag 2 oktober 2024 het jaarcongres van de Pensioenfederatie in de middag plaats in Den Haag. Het is niet verplicht om hierbij aanwezig te zijn, maar mocht het mogelijk voor je zijn dan nodigen we je van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. Een belangrijke middag voor de deelnemers van de Academie om kennis te maken met de sector.

Selectieprocedure

De selectieprocedure voor de PensioenLab Academie bestaat uit twee rondes. De eerste selectieronde bestaat uit het toesturen van jouw CV en motivatiebrief. Deze procedure wordt uitgevoerd door het PensioenLab, waarbij wij worden ondersteund door Groen van Solinge & Partners. Nadat wij jouw motivatiebrief en CV hebben ontvangen sturen wij jou een korte persoonlijke vragenlijst toe.

Het tweede onderdeel van de selectieprocedure bestaat uit een intake bij SPO. De intake bij SPO bestaat weer uit twee onderdelen: het eerste onderdeel is een online voorbereiding, waarbij je een aantal gegevens dient aan te leveren en een aantal vragenlijsten moet invullen. Het tweede onderdeel is een gesprek. Tijdens dit gesprek gaan wij over bovenstaande, de door jou ingevulde informatie, met jou bespreken en hebben wij het over jouw ambitie om pensioenbestuurder te worden. Deze gesprekken vinden plaats in de maand juli 2024.

Van alle aanmeldingen die we ontvangen zullen er twintig kandidaten doorgaan naar de tweede selectieronde. Uiteindelijk kunnen er vijftien kandidaten met de PensioenLab Academie van start gaan.

Het traject zal van start gaan op maandag 30 september tijdens een startbijeenkomst op het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag. Alle deelnemers worden geacht hierbij aanwezig te zijn. De traineeships en mentortrajecten zullen in september/oktober 2024 van start gaan en duren tot mei/zomerperiode 2025.

Op maandag 3 juni om 13:00 uur zal en digitale sessie plaatsvinden waarbij meer informatie wordt gegeven over de inhoud van het programma. Ook is het mogelijk om tijdens deze sessie vragen te stellen. Wil je bij deze sessie aanwezig zijn? Stuur dan een e-mail naar frederique.lipsch@fnv.nl

Belangrijke informatie

De kosten van het opleidingstraject worden door het PensioenLab vergoed. Hier zijn voor de deelnemers geen kosten aan verbonden. De reiskosten voor de klassikale bijeenkomsten, de masterclasses, werkbezoeken, intervisie e.d. komen wel voor eigen rekening. Tijdens de masterclasses zal voor een diner worden gezorgd (vegetarisch). Voor lunch en diner tijdens de klassikale bijeenkomsten dien je zelf te verzorgen. Voor de reiskosten naar je stageplaats verzoeken wij de pensioenfondsen of zij deze willen vergoeden.

Mocht het vanwege belangenverstrengeling (of vanwege andere redenen) voor jou niet mogelijk zijn om bij bepaalde pensioenfondsen stage te lopen, dan horen wij graag in de begeleidende e-mail bij jouw CV en motivatiebrief om welke fondsen het gaat. Deelnemende pensioenfondsen waar de kandidaten de afgelopen drie jaar stage hebben gelopen/een traineeship hebben gevolgd: APF Stap, ABP, Bpf Bouw, Bpf MITT, Molenaars Pensioenfonds, Pensioenfonds voor de Architectenbureaus, Pensioenfonds Banden en Wielen, Oak Pensioen, Pensioenfonds Horeca & Catering, Pensioenfonds KLM, Pensioenfonds KPN, Pensioenfonds Medisch Specialisten, Pensioenfonds PGB, Pensioenfonds PNO Media, Pensioenfonds Rail & OV, Pensioenfonds Schoonmaak, PFZW, PMT, SPH en Vlakglas. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een stageplek te zoeken.

Aanmelden

Het is nog niet mogelijk om je aan te melden voor de volgende editie van de PensioenLab Academie! De aanmeldperiode voor de PensioenLab Academie '24/'25 is voorbij. Zodra de volgende aanmeldperiode is geopend, kun je je aanmelden door een motivatiebrief en je CV te sturen naar frederique.lipsch@fnv.nl, t.a.v. Frédérique Lipsch. 

Heb je vragen?

Antwoord op de meest gestelde vragen vind je hier. Heb je nog andere vragen? Neem dan contact op met Frédérique Lipsch via frederique.lipsch@fnv.nl of bel naar 06-57201882.