In gesprek met Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie

Geplaatst op 2 March 2022

Op donderdag 3 februari en dinsdag 15 februari ging de voorzitter van de Pensioenfederatie, Ger Jaarsma, in gesprek met een groep jonge deelnemers van het PensioenLab. Het waren zeer inspirerende avonden! 

De voorzitter van de Pensioenfederatie, Ger Jaarsma, ging op twee avonden over pensioen in gesprek met jongeren die meedoen aan PensioenLab. Deze jongeren hebben al enige belangstelling en interesse voor pensioen. Het is interessant in dialoog te ontdekken waardoor deze interesse is ontstaan en of jongeren anders aankijken tegen pensioen dan de gevestigde orde. Het gesprek werd in twee rondes gevoerd. Met zogenoemde gespreksstarters werd het gesprek op gang gebracht. Hieronder lees je drie interessante inzichten.

Wat maakt dat jongeren niet bezig zijn met pensioen? De verplichte opbouw van pensioen maakt lui en geeft het gevoel dat je er zelf niks over hebt te zeggen. Ook is het nog ver weg en daardoor wordt het een niet-relevante bijzaak. De jongeren die meedoen aan PensioenLab zijn voornamelijk via hun werk met het onderwerp pensioen in aanraking gekomen. Het gaat over veel geld, dat maakt dat ze er meer over wilden weten. Een kromme misvatting is dat je beter zelf je pensioen kunt regelen dan dat je dit bij een pensioenfonds doet. Onbekend maakt onbemind.

Wat geeft vertrouwen en hoe kunnen pensioenfondsen dit inzetten? Proactief je verhaal en waarden vertellen en aandacht voor hoe dit tot stand is gekomen werkt. Waar sta je voor en waarom? Kennis is vertrouwen. Aansluiten bij de verwachtingen van je doelgroep/consumenten helpt ook. Jongeren geven aan dat ze denken dat andere jongeren duurzaamheid een belangrijke waarde vinden.

Wat willen jongeren op gebied van pensioen? Vrijheid en flexibiliteit, zoals: zelf bepalen wanneer met pensioen gaan, hoeveel leg ik in? Versus: jongeren kunnen geld beter nu gebruiken of willen geld graag NU besteden (wat levert 20 euro per maand opzij zetten nu op de lange termijn op). Meer keuzes kunnen bijdragen aan meer interesse van jongeren in pensioen. Pensioen moet wel geregeld worden, maar jongeren willen er zelf niet al te veel tijd besteden, want we hebben andere dingen aan ons hoofd. Gevoelsmatig is het meer als de zorgverzekering of energiemarkt: beiden heb je (verplicht) nodig, maar je hebt wel eigen keuzes. Wat past bij jou? Dat gevoel van vrijheid met verplichting/noodzaak in combinatie met hoe pensioenfondsen werken (ze voeren de regeling uit die door sociale partners is afgesproken, de mogelijkheid om als deelnemer inspraak te hebben, ze zijn not-for profit en vallen onder wetgeving) zou kunnen bijdragen aan een goed gevoel over pensioen. Het onderwerp moet heel concreet en relevant aangereikt worden. Vertellen op een beeldende manier en met aansprekende feiten, zoals: ‘pensioen gaat over veel geld’, ‘voor elke ingelegde euro krijg je er drie terug’ en ‘je werkgever betaalt ook mee aan jouw pensioen’. Neem een voorbeeld aan de (commerciële) derde pijler pensioeninstanties. Breng pensioen zichtbaar, dichtbij, gemakkelijk en toegankelijk.