50PLUS verkiezingsprogramma analyse: “Zorgen om mijn pensioen”

Geplaatst op 24 August 2016 in Pensioenlab

Een oud-deelnemer van het PensioenLab reageert op de pensioen standpunten in het 50PLUS verkiezingsprogramma 2017-2021 Geschreven door: Bram van den Langenberg

50Plus heeft op 22 augustus het (concept) verkiezingsprogramma voor 2017-2021 gepresenteerd. Hierin 15 belangrijke “PLUSpunten” waarvan de eerste twee punten met pensioen te maken hebben. Bij het lezen viel ik van de ene verbazing in de andere. Leeft 50Plus in een andere wereld dan ik? Zoals het wordt gebracht, klinkt het heel aantrekkelijk voor iedereen. Ik maak me echter zorgen om hun ideeën en de stemmen die ze hiermee winnen bij de oudere kiezers. De jongere is, volgens mij, namelijk het kind van deze pensioenrekening.

De AOW-leeftijd terug naar 65 jaar?!

AOW is het pensioen vanuit de overheid. Na lang overleg is er in 2012 besloten om de AOW-leeftijd in stapjes te verhogen. Eerst tot 67 jaar en daarna afhankelijk van de levensverwachting verder omhoog. Een jongere van nu kan rekenen op minstens 70 jaar. Voor jongeren zou het dus (ook) fijn zijn dat ze met 65 jaar AOW krijgen. Maar dan vergeet 50Plus dat er betaald moet worden voor deze uitkeringen en dat de verhoging van de AOW-leeftijd niet voor niets is bedacht. Al bij de invoering in 1957 werd gewezen op de vergrijzing en de problemen omtrent betaalbaarheid. Waar gaan we het geld vandaan halen om deze extra AOW-uitkeringen te betalen? Volgens 50Plus gaat het helemaal vanzelf, omdat ouderen plek maken op de arbeidsmarkt voor jongeren. Kunnen die jongeren mooi AOW-premie gaan afdragen, denk ik dan!

Het pensioenstelsel houden, niet korten en wel indexeren?!

50Plus concludeert dat er heel veel geld in de pensioenpotten zitten. Dit is geld gespaard via de werkgever, meestal verplicht bij een pensioenfonds. Omdat er zoveel geld in de pensioenpotten zit, kan het pensioen best worden verhoogd volgens 50Plus. Korten (het verlagen van pensioen) is absoluut niet nodig. Maar waarom hebben we dan de rekenregels voor pensioenfondsen onlangs aangepast? Was dat niet om te zorgen dat we samen (jong en oud) zowel geluk als pech eerlijk delen? En zijn we niet bezig met een nieuw stelsel, omdat het huidige stelsel niet meer goed werkt? Blijkbaar ziet 50Plus deze problemen niet en willen ze ervoor zorgen dat de pech niet gedeeld wordt. Drie keer raden wie die pech dan voor zijn rekening krijgt! 50Plus schrijft in hun (concept) verkiezingsprogramma “Zij (50Plussers, red.) hebben alle reden om hun toekomst, (…), met angst en beven tegemoet te zien.” Als deze plannen worden uitgevoerd:

 

  • moet ik binnenkort waarschijnlijk meer belasting betalen (voor de AOW);
  • krijg ik later minder AOW (want het wordt echt niet betaalbaarder); en
  • krijg ik minder pensioen (want de potten zijn te vroeg en te snel leeggehaald).

 

Om met de woorden van 50Plus voor jongeren te spreken: Jongeren hebben alle reden om hun pensioentoekomst met angst en beven tegemoet te zien. Tenminste, als deze plannen worden uitgevoerd. Als jongere maak ik me daarom zorgen om elke zetel die deze partij krijgt.