Programma

De uitdaging van PensioenLab 2019-2020: Maak het Pensioenakkoord jongerenproof!

Het PensioenLab is een jaarlijkse denktank  waar jongeren zich een aantal maanden verdiepen in een pensioenvraagstuk. Dit jaar draait het om het jongerenproof maken van het pensioenakkoord! De kaders van het nieuwe akkoord zijn gesteld, maar de invulling biedt nog veel ruimte en risico’s voor jongeren. Daar kunnen wij wat aan doen!
Doe mee!

 De achtste editie van het PensioenLab zal starten in oktober 2019. Wil jij komend jaar meedoen? Meld je dan snel aan door te mailen naar aanmelden@pensioenlab.nl of door het formulier op de website in te vullen!

Wil je meer informatie over het programma? Lees dan onderstaande informatie of neem contact met ons op.

Het programma

Aanmelden

Vanaf juni t/m oktober 2019 kun je je aanmelden voor het PensioenLab!

Kick-off en Masterclasses

24 oktober 18.00 – 21.00 Kick-off PensioenLab

We zullen met de hele groep starten op 24 oktober! Eerst zullen jullie met elkaar kennismaken. Vervolgens krijg je een workshop over ‘Design Thinking’, een methodiek om complexe problemen op te lossen, en waarop ook de rest van het traject gebaseerd is. Daarna zullen verschillende experts hun expert pitches geven op 4 thema’s die nog open liggen in het huidige pensioenakkoord. Voor elk van de 4 thema’s is een challenge geformuleerd: nu mag jij kiezen welke uitdaging jij aangaat met het PensioenLab! Tijdens een afsluitende borrel kan je al kennismaken met jouw groep.

31 oktober  18.00 – 21.00 Masterclasses

Wij verzorgen drie masterclasses over verschillende pensioenonderwerpen en niveaus: beginner, kenner en expert. Jij mag zelf kiezen naar welke masterclass je toe wilt om meer te leren over pensioen.

Sprints trekken met jouw projectgroep

Elke groep gaat aan de slag met hun uitdaging, om tot een jongerenadvies te komen voor het Pensioenakkoord. Aan de hand van design thinking zal je hiervoor sprints trekken en verschillende fases doorlopen: inleven, definiëren, brainstormen, bouwen en testen!
Er zijn een aantal vaste data voor projectbijeenkomsten waarin je met jouw groep samenkomt op een vaste locatie in Utrecht en dat is altijd een donderdagavond:

14 november
– 12 december
– 16 januari
– 6 februari

5 maart – Bijeenkomst waar je aan andere groepen pitcht en feedback ontvangt.
– 26 maart
– 16 april
– 14 mei
– Generale repetitie: Je laat zien wat je gaat presenteren als eindresultaat en hoe.

Kick-out

De Kick-out is het afsluitende evenement waarvoor de financiële sector, politiek en media zullen worden uitgenodigd. Elke groep krijgt die avond de gelegenheid om hun prototype te presenteren aan de genodigden en een jury. De jury zal beslissen welk idee het beste is. Dit idee krijgt een geldprijs dat ze alleen mogen gebruiken om hun prototype verder te ontwikkelen.

2017-6-1-77872C
2017-6-1-77375B

Wie doen er mee?

Jonger dan 35 jaar

Omdat het PensioenLab een stem wil geven aan jongeren in de pensioendiscussie hebben we een leeftijdsgrens ingesteld op 35 jaar.

Zin om te leren

Het is niet vereist dat je al veel kennis over pensioen hebt, want je leert gaandeweg heel veel.

Beschikbaar

Meedoen doe je in je vrije tijd en dat zal waarschijnlijk 1 uur per week in beslag nemen.  Het traject duurt van november 2019 t/m mei 2020 en je zal gemiddeld een keer per maand vergaderen met je groep. Waar je vergadert spreek je onderling af.