PensioenLab stage bij Aegon

Geplaatst op 2 December 2015

Jorrit Koeman (35) werkt bij de coöperatie FloraHolland, bekend van de bloemenveiling in Aalsmeer. Na het volgen van 8 masterclasses vanuit de Kweekvijver Pensioenlab, heeft deze hem een stage aangeboden bij Aegon.

"Ik verlaat mijn vertrouwde werkomgeving en stap een nieuwe bruisende sector binnen."

Velen vonden het een avontuurlijke stap, maar ik heb er zelf nooit aan getwijfeld. Afgelopen maandag stapte ik de wereld van pensioenen binnen. Het voelde als een warm bad waarbij vertrouwde methodieken worden gebruikt, zoals het Business Model Canvas en Customer Journey, maar met een vernieuwde inhoud. Vast staat dat ik veel ga leren komende periode, hoewel ik ook probeer te brengen om zo een win-win te creëren.

Doelenstellen!

Drie jaar geleden had ik niet verwacht dat mijn toekomst bij pensioenen zou liggen. Maar inmiddels schrijf ik deze blog vanuit de Aegon Pensioenafdeling. Deze mooie carrière switch is ontstaan door doelen te stellen vanuit kracht. Tijdens de Young Potential training van FloraHolland kwam naar voren dat ik kracht krijg van het toezichthoudend kader, zoals ik deze ook vervul bij de Ondernemingsraad. Vervolgens heb ik mijn persoonlijke ontwikkeldoelstellingen bepaald. Het is erg leuk om te ontdekken dat je kansen gaat zien zodra je een scherp doel hebt benoemd. Zo zijn er door veranderde wetgeving kansen voor jongeren ontstaan bij Pensioenfondsen, met als gevolg dat het Pensioenlab is opgericht.

On my way

Om 7 uur ’s ochtends word ik ruw gewekt door mijn wekker. Onder het genot van goede koffie lees ik nog eenmaal het jaarrapport van Aegon door en word getroffen door de inspirerende visie “Wij voelen ons verantwoordelijk voor financiële bewustwording en ontwikkeling van mensen. Wij bieden in een eerlijke dialoog begrijpelijke oplossingen, waardoor klanten zelf bewust keuzes kunnen maken voor hun financiële toekomst. Populair gezegd willen wij mensen in staat stellen om financieel gezond oud te worden.” Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan, snel stap ik in mijn auto om door de files naar Den Haag te rijden.

Start Aegon

Ik word hartelijk ontvangen door mijn teammanager en voorgesteld aan een leuk team. Vervolgens mag ik meteen de teammeeting bijwonen voor een snelle leercurve. Inspiratie en bewondering vult elkaar aan, waarna ik de standaard procedure doorloop van laptop aanmelden en pasjes ophalen. Voldaan met een informatie overload rij ik aan het eind van de werkdag weer naar huis. Wat een geweldige sector!

4 maanden later:

Ik was zo blij als een kind toen dat langverwachte mailtje binnenkwam op mijn mobiel, bijna vier maanden geleden. “Beste Jorrit Koeman, je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij Aegon.” Ik zat in een vergadering en moest me dus koest houden. Onmogelijk. ”‘Sorry, dit is een noodgeval” en verontschuldigend hield ik mijn telefoon omhoog, waarna ik de vergaderzaal uitstormde en een vreugdedansje maakte. Dat moment lijkt nog zo dichtbij, evenals de eerste werkdag. Jeetje, wat is de tijd omgevlogen.

Snelle leercurve

Maar wat heb ik ook veel geleerd! Vooral de eerste weken was het stevig studeren om goed mee te kunnen met de inhoudelijke discussies. Een snelle leercurve was de doelstelling, wat dankzij de uitstekende uitleg van Kees Kamminga (mijn stage begeleider) ook goed gelukt is. Van communicatie tot actuarieel en van juridisch tot excursie bij de 2de kamer, van tevoren had ik niet kunnen bedenken op hoeveel beleidsterreinen er geschakeld wordt. Het leuke was dat Aegon mij de kans gaf om tot een eigen pensioenvisie te komen. Erg leerzaam!

Kou uit het Blauw

En dan toch die vreemde tegenstelling. Google ‘Aegon’ en je ziet vooral blauwe (koude) afbeeldingen. Het voelt dan wat zakelijk, misschien zelfs afstandelijk. Hoe anders heb ik het hier de afgelopen maanden ervaren, met warme en deskundige mensen die het hart op de juiste plaats hebben. Zij stellen de behoeften van de klant voorop en proberen te begrijpen wat hen beweegt. Ze snappen dat pensioen soms als een ‘ver van hun bed show’ wordt ervaren, maar dat kennis en kunde ze ook echt verder kan helpen.

Stoppen op je hoogtepunt

Maar goed, aan alles komt een eind. Alle ervaringen, nieuwe inzichten en geweldige collega’s die ik heb ontmoet, stop ik in mijn rugtas en neem ik mee in mijn verdere carrière. Het werken in de pensioensector mag dan inhoudelijk anders zijn dan in de sierteeltsector, het zijn de mensen in mijn omgeving die het werk leuk maken. Met een tevreden gevoel neem ik afscheid van deze unieke ervaring. Maar pensioensector… ik hoop je snel weer te zien!