Jesse aan het woord over zijn deelname aan PensioenLab

Geplaatst op 31 October 2022

Vorig jaar heeft Jesse van der Vliet meegedaan aan PensioenLab. Jesse werkt nu als Bestuursadviseur Pensioenfondsen bij Achmea en wil graag iets delen over zijn ervaringen, ook om nieuwe deelnemers te motiveren mee te doen.

Zoals je misschien al eerder in een nieuwsbrief hebt kunnen lezen, deed ik vorig jaar mee aan PensioenLab. Ik had zelfs de eer om de voorzitter te mogen zijn van de projectgroep Innovatie. Na een bijzonder enthousiasmerende presentatie van kennisbegeleider Rabinder Raghoe (Achmea) sloot ik mij aan bij deze groep.
Het jaar van PensioenLab kende voor mij persoonlijk drie hoogtepunten.
Als eerst hadden wij een superleuke groep die nu nog met elkaar contact heeft. Zo zijn wij pas nog Mexicaans gaan eten in Rotterdam. 

Als tweede kregen wij de kans om een heel nieuw idee te mogen bedenken en dat presenteren aan de sector. Wij hadden een kleine stelselwijziging bedacht waar jongeren met hun eerste bijbaan een startkapitaal kunnen opbouwen voor hun pensioen. Op je 28e krijg je het kapitaal uitgekeerd en dat daarmee kan je investeren. Deze investering moest wel ten goede komen aan je sociaaleconomische positie. Door deze keuze verder vrij te laten, krijgen jongeren het gevoel van autonomie en meer interesse in pensioen. Je krijgt nu immers een mooi bedrag waarover jijzelf een beslissing kan maken.
Was dit idee realistisch en haalbaar? Niet per se, maar wij wilden de zaal uitdagen om op een andere manier naar ons pensioenstelstel en jongeren te kunnen kijken.

Ten derde vond ik de organisatie en de masterclasses echt te gek. Ik heb tijdens dit traject ontzettend veel geleerd en nieuwe mensen leren kennen. Na de presentatie zijn wij nog op bezoek geweest bij Bpf Bouw en Building Blocks om verder over ons idee en inzichten te brainstormen.

Gelukkig voor mij houdt het avontuur bij PensioenLab niet op. Dit jaar mag ik deelnemen aan de Academie en mag ik mijn kennisbegeleider nu collega noemen. Ik kijk er erg naar uit om veel meer te leren over pensioen, mensen uit de sector te leren kennen en opgeleid te worden tot een nieuwe bestuurder in deze sector!