Thema’s

Thema’s PensioenLab 2017-2018

1. Pensioen A,B,C

 

Wat is de tweede pijler? Is de AOW een omslagstelsel? De gemiddelde jongere weet vaak weinig over hoe pensioen precies werkt. Uit een recent onderzoek van Allianz  bleek dat in Nederland de financiële geletterdheid onder jongeren beneden gemiddeld laag is. Terwijl dit toch om je eigen geld gaat, net zo goed als je spaarrekening of je hypotheek. Maar als er niemand is die het je uitlegt dan zal je het ook niet snel weten.

Wanneer moet je leren over hoe pensioen werkt? En hoe kun je dit op een simpele manier uitleggen? Oftewel: hoe zorgen we ervoor dat de kennis van jongeren op het gebied van pensioen verbeterd wordt?

huisstijl-pensioenlab-kruisje

2. Wonen, werk, zorg, pensioen

Pensioen kan niet los worden gezien van andere welzijnselementen zoals zorg, wonen en werk. Jongeren hebben het lastig op de arbeidsmarkt. Ze starten vaak al met een (studie)schuld, krijgen moeilijk een hypotheek en moeten langer doorwerken. Pensioenuitvoerders beheren en investeren jaarlijks miljoenen miljarden. In hoeverre worden die middelen al aangewend voor een bepaalde welzijnsplicht?

De discussie over pensioen, wonen, werk en zorg wordt al lang gevoerd maar blijft vaak abstract. Tijd om die concreet te maken om daadwerkelijk  jongeren op weg te helpen. Zoek de balans op tussen ondernemen en renderen en maak zichtbaar wat pensioenfondsen concreet voor jongeren in Nederland zouden kunnen betekenen.

huisstijl-pensioenlab-kruisje

3. Van Fintech naar Pensiontech

 

Blockchain, Big Data, Artificial Intelligence, Virtual Reality: technologie ontwikkelt zich snel en de toepassingen zijn eindeloos. Banken spelen hier steeds beter op in en ook verzekeraars lijken wakker te worden. Grote afwezigen zijn de pensioenfondsen en hun uitvoerders. Daarbij blijven de thema’s verlaging van uitvoeringskosten en het persoonlijker maken van de dienstverlening belangrijk en urgent. In deze context zijn technologie en innovatie met stip gestegen naar de top van de managementagenda’s van pensioenfondsen en -uitvoerders.

Veel startups in de financiële dienstverlening met idealistische dromen maken succesvol gebruik van digitale technologie aangeduid als ‘FinTech’. Hoe kan de pensioenwereld FinTech toepassen in de vorm van Pension Tech? En wat kunnen pensioenfondsen nu al doen?

 

huisstijl-pensioenlab-kruisje

4. Een groen pensioen

Bij jongeren staat duurzaamheid over het algemeen hoger op de agenda dan bij eerdere generaties en ze zijn vaak bereid meer hierin te investeren. In plaats van milieudoelen halen redeneren jongeren liever over hoe een duurzame wereld eruit ziet. Jongerenorganisaties bieden ambitieuze actieplannen en de jonge klimaattop was nog nooit zo druk bezocht. Toch wordt er veel gekeken naar de politiek en weinig naar de financiële sector.

De financiële sector kan bijdragen aan een economie zonder daarbij het leefmilieu uit te putten. Niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn. Wat is de visie van pensioenfondsen hierin en hoe gaan ze ermee om? Hoe kunnen deelnemers hier nadrukkelijker bij worden betrokken?

huisstijl-pensioenlab-kruisje